4. مجسمه های باستانی موآی جزیره ایستر در شیلی

جزیره‌ای پر رمز و راز در کشور شیلی قرار دارد که حدود نه هزار سال پیش مردمانی در آن شروع به ساختن مجسمه‌هایی بی‌سر کردند. این مجسمه‌های خارق‌العاده در جزیره مثلثی ایستر، در اقیانوس آرام قرار گرفته است.

جزیره‌ای که دارای 3 کوه آتشفشانی و چیزی در حدود 3791 نفر را در خود جای داده است و زادگاه صدها تندیس غول‌پیکر که از آن به‌عنوان موآی یاد می‌شود، است. تعداد زیادی از مجسمه‌های اسرارآمیز موآ در سرتاسر جزیره دیده می‌شود، برخی به‌صورت پراکنده از هم قرار گرفته‌اند و بعضی دیگر نزدیک به هم قرار دارند. جاکوب روقون (دریانورد و کاشف هلندی) در سال 1722 میلادی و هم‌زمان با عید پاک (Easter) این جزیره را کشف کرد که در زمان کشف آن نژداهایی چون سرخ‌پوست و تیره پوست در آن زندگی می‌کردند.

پرسش‌های بسیاری از اینکه «چه کسی»، «چرا» و «چگونه» این مجسمه‌ها را ساخته است، پیش آمده است، اما حتی باستان شناسان هم در جواب این پاسخ مانده‌اند. مجسمه‌های موآی با سرهایی بی بدن به‌مانند معمایی حل‌نشده در ذهن باقی‌مانده بود، تا اینکه بر اثر گذشت زمان باعث شد تا این سرها رو به نابودی روند و به زمین بیفتند اما 50 عدد از آن‌ها دوباره سر جای خودش قرار داده شد.

این 888 مجسمه سنگی که به آن، موآ گفته می‌شود، حدود 10 متر ارتفاع و صد تن وزن دارند که گمان می‌رود، چیزی حدود 50 الی 150 نفر به‌منظور جابه‌جایی این مجسمه‌ها برای حمل‌ونقل آن نیاز بوده باشد.

در زمان گذشته، برای ساخت تندیس‌های سنگی موآ از جنگل‌ها و اراضی اطراف آن به‌عنوان طناب و حمل‌ونقل استفاده می‌شده است که با مرور زمان و بر اثر کم شدن اراضی و خوراکی‌ها، مردم جزیره ایستر شروع به خوردن یکدیگر می‌کردند. محققی به نام جو آن ون تیلبرگ از سال 1982 رهبری پروژه استخراج مجسمه‌های موآ را به عهده داشت. قبل از شروع حفاری، گروه ون تیلبرگ، سال‌ها در تهیه فهرستی کامل از مجسمه‌ها و ابزار یافت شده از معدن سنگ این جزیره بوده‌اند. با اینکه اولین بار است یک پروژه حفاری دقیق در معدن سنگ رانوراراکو انجام شده است اما قبل از این تحقیق تندیس‌های دیگری کشف شده‌اند.

با حفاری‌های صورت گرفته توانستند دست‌خط‌هایی را پیدا کنند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها در این جزیره می‌توان به رونگورونگو اشاره کرد. تاکنون چیزی از این کتیبه رمزگشایی نشده است و تمام وسایل به جای مانده از آن میز و صندلی‌هایی که رونگورونگو روی آن حکاکی شده در موزه‌های سراسر دنیا نگهداری می‌شود.