تندیس ابوالهول که رو به شرق و محل طلوع آفتاب در منطقه قرار دارد در فلات جیزه، در حدود 10 کیلومتری غرب قاهره و سواحل غربی رود نیل واقع شده است.
در گذشته پادشاهان و فرعونهای مصر به عنوان نمادی از خدای آفتاب، این تندیس را پرستش میکردند و آن را «هورِم آخت» (Hor-Em-Akhet) به معنای هوروس افق مینامیدند.
هوروس (Horus) یکی از خدایان مصر باستان با بدنی انسانی و سری مانند شاهین بود که به عنوان خدای پادشاهی، آفتاب و آسمان شناخته میشد. مجسمه ابوالهول در بخشی از قبرستان شهر تاریخی ممفیس، مرکز قدرت و فرمانروایی فراعنه مصر و در فاصلهای کوتاه از اهرام بزرگ ثلاثه قرار گرفته است.
این بنا بزرگترین تندیس باقی مانده از دنیای باستان است که طول آن 73.5 متر و ارتفاع آن در برخی جاها به 20 متر میرسد. بخشهایی از اورائوس (uraeus) -مار کبرای مقدسی که از نیروهای شیطانی محافظت میکرد- بینی و ریش معروف مجسمه از بین رفتهاند؛ این ریش اکنون در موزه بریتانیا به نمایش گذاشته شده است.
پهن شدگیهای صورت گرفته در ناحیه سر مجسمه بخشی از دستمال سر سلطنتی است. اگر چه مجسمه ابوالهول به دلیل هزاران سال فرسایش آسیب جدی دیده است، رگههایی از رنگ اولیه را میتوان در نزدیکی یکی از گوشهای آن دید. باور باستان شناسان بر این است که صورت ابوالهول در ابتدا به رنگ سرخ تیره بوده است. مقبره کوچکی که بین دستهای مجسمه قرار دارد حاوی چندین لوحه سنگی حکاکی شده است که توسط فراعنه و برای ادای احترام به خدای خورشید در این مکان قرار داده شدهاند.
ثبت ديدگاه